teisipäev, 18. jaanuar 2022

Matemaatilised kassid.

 Seda, et kassid hea meelega füüsikat ja eriti gravitatsiooni õpivad, teavad vist kõik. Seda, et nende arust on kordamine tarkuse ema, teavad vist ka kõik kassiomanikud. Aga kas keegi on tähele pannud, kui suur nende järeldusvõime on? Aastast aastasse kordavad mitme põlvkonna jooksul sama tasside, lillepottide, vaaside ja muude esemete laualt, riiulilt, mingilt muult tasapinnalt maha lükkamist ja järeldusi ei paista kuskil. No ma ei tea, isegi kaheksajalad pidavat rohkem õpivõimelised olema. Või siis leiab kinnitust minu kuri kahtlus, et nad ei õppi mitte gravitatsiooni, vaid materjalide omadusi. Ehk siis, mida kõrgemal on tasapind ja mida killustuvam on kukutav ese, seda parem. Pommi ehitamise algtõed.  



Tundub, et meie kassidel on esimese etapi eksam vist nüüdseks läbitud, asjad ei kuku enam eriti. Välja arvatud, kui Yuri neile liiga ligi satub, aga eks tema peab oma terroristi poolset nimevalikut õigustama. 

Nüüd on asjad kraadikese võrra edasi arenenud ja tegema on hakatud grupitöid.


 Pooled meie kassidest armastavad pea alaspidi rippuma õppimist. Treeningsaaliks on akvaariumi kaas. Sinna tuleb oma tagumik ilusti kindlalt toetada, siis saab hakata pead, kaela ja esikäppi järjest allapoole sirutama, stiimuliks on akvaariumi põhjas ujuvad kalad. Kui käpa või nina saab nendeni küünitada, siis järgneb tõsine kerelihaste harjutus, et annast tagasi üles vinnata. Sel rindel tundub areng olevat hea. 

Teine pool õpib samal ajal matemaatikat, täpsemalt sirgeid ja nurki. Praegu tundub eesmärgiks olevat see, kuidas sirged lõikuvad. Üheks õppematerjaliks , ehk sirgetekitajaks on nemad ise, teise sirge tekitavad inimesed. Soovitavalt sellised, kes liiguvad söögikausi  suunas. Mida kiiremini seda parem. Eksperiment ise on suhteliselt lihtne. Kassil tuleb lihtsalt suvalises kohas keset kööki maas istuda ja oodata. Kui silmapiirile ilmub punktist A punkti B liikuv inimene, tuleb hakkata tema liikumistrajektooriga ristuvat sirget tekitama. Sellest, et paralleelid ei lõiku, ollakse vist juba aru saadud. Hetkel pigem ikka terav-ja nürinurgad õppekavas. Ideaalis lõikub kassisirge inimsirgega veidi enne inimese sussiotsa. Piisavalt kaugel et mitte pihta saada, samas piisavalt lähedal, et tunnustust ja võibolla isegi lisaportsjon sööki saada. Aga see ülesanne, kus kaks rongi väljuvad erinevatest jaamades erinevatel kiirustel ja tuleb välja arvutada kui kaugel toimub avarii, on neil veel läbimata. Või siis tehakse neid kahte ülesannet simultaanselt. Igatahes kuuleb köögist tihti koperdamist ja kas sõimusõnu või kassi ees vabandamist. Olenevalt objektide liikumiskiirusest ja põrkumisnurgast. 


Kommentaare ei ole: