teisipäev, 14. märts 2023

Assooride märts - heinategu alaku!

 Ülevaade sellest, kuidas näeb välja Assooride märts.  




Juba kolmandat nädalat on meil tuul, mis kaldub pigem tormi poole. 20-30 km , kohati 60- 70 km tunnis ja meie jaoks vale suunaga. Meie saar on aedoa kujuga, venitatud ida-lääne suunas. Saare keskosas on mäed.  Kui tuul tuleks põhjast või lõunast oleks pool saarest tormine ja pool kaitstud. Selle aasta kevadtuuled puhuvad pigem piki rannikut, mis teeb kõigile, kes mingit moodi merest sõltuvad, elu ebamugavaks.


 Kalurid pole juba kolm nädalat merele saanud. Mis tähendab seda, et kolm nädalat pole raha teenitud. Neil ei ole kindlat kuupalka. Teenid nii palju kui püüad ja müüd. Varasematel aegadel sai suvise tuunikalaga või kallimate kalasortide arvelt talveks raha koguda. Uuematel aegadel on kalavarud kvootidega kaitstud ja ülepüük keelatud. Hetkel arutab valitsus kaluritega erakorralise abifondi kasutamist. Paar aastat tagasi loodi koos valitsusega fond just selleks otstarbeks kui ilma halb ja tööd teha ei saa aga elada on vaja. Et ära hoida fondi kuritarvitamist on selle kasutamine reguleeritud nii kalurite liidu kui valitsuse poolt. 


Tavainimese seisukohast tähendab halb ilm kalurite jaoks seda, et kalaletid on suhteliselt tühjad. Enamasti leiab meie kasvandusest tulnud kala, lõhet või makrelli. Ükski endast lugupidav kohalik ei osta Niiluse sügavkülmutatud kalafileed. Nii et läheme oma külmkapi varude kallale või ostame soolaturska. Alternatiivina sööme rohkem liha. 


Neile , kes tahavad praegu saartevahelisi lende teha, soovime “tuult tiibadesse” ehk siis loodame, et läheb õnneks. Kui kellegi on plaan parasjagu mitut saart külastada, varuge endale kindlasti enne tagasilendu paar päeva aega, muidu võib juhtuda, et teid pole õigel ajal selle saare pealt , kust tagasi mandrile saab. Sel nädalavahetusel toimusid Portugalis noorte kergejõustiku võistlused. Assoorid olid esindatud viie saarega, kohale jõudsid viiest kaks, teised ei saanud lihtsalt kodusaarelt minema. Imekombel oli seekord kohal S. Jorge võistkond, aga seda puhtalt seetõttu, et selle saare peal tuntakse ilma hästi ja tuldi juba kaks päeva varem S. Miguelile. Nagu alati, hakkavad ka nüüd ajalehes ilmuma artiklid sellest, kuidas mingit turistid istuvad juba kolm päeva Floresel ja lennukompanii ei tunne nende vastu huvi ja ei organiseeri lendu. Õnneks kohalikud teavad, et meie piloodid on head lendurid ja eelistavad ootamist riskimisele. 


Temperatuur on talutav, pigem mõnusapoolne. ahju kütame umbes iga kolme päeva tagant, seda rohkem niiskuse pärast. Sooja 17-19 kraadi ringis, tuulevaikuses soojem, vilus ja tuule käes vähem. Õhuniiskust on nagu alati - üle mõistuse palju aga ka selle puhub tuul hetkel talutavaks, eile oli kusagi 80% kandis. Peaaegu igal öösel on vihma sadanud ja eelmisel  kahel nädalal oli iga teine päev hall ja vihmane.  Momendil on kolmas kuiv päev järjest, see on juba pikk paus, aga lubatakse vihma alates keskpäevast kuni homseni. Taevas näeb umbes nii välja ka. Üleeile nägi igal pool palju avatud akendega maju. Pühapäeval oli rahvas kodus ja kuivatati maja seinu ja sisemust talvisest niiskusest. Päike ja tuul koos mõjuvad üsna kiiresti.


 Pesupesemine ja kuivatamine on riski peale minek. Viimasel ajal tuleb masin tööle panna öösel, vihmaga. Kui õnneks läheb siis on hommikul veidi kuiva ilma ja tuul puhub riided kiiresti kuivaks. Sel juhul pead kindlasti ise kodus olema ja pesu kiiresti ene järgmist vihma kokku korjama ning jälgima, et tuul midagi nööri pealt minema ei viiks.

     Aastaid tagasi, kui siia tulin, arvasin, et mu ämm on mingi pesufriik või arvab, et ma ei oska asju õigesti nööri peale panna. Iga kord kui külla tuli, katsus esimese asjana kõik mu pesu läbi, keeras midagi ümber, korjas midagi ära ja kordas kõike iga poole tunni tagant. Nüüd olen ise samasugune.         Aastal 2021 tehti siin järjekorde Census, ehk siis suur rahvaloendus. Muuhulgas uuriti ka üldist elatustaset. A la, mitu inimest elab majas, kas lapsed jagavad tuba, millised kodumasinad teil kodus on... Pesumasin ja televiisor kuuluvad tänapäeval juba tarbeesemete hulka. Nõudepesumasin, pesukuivati ja koristusrobotid arvatakse luksuseks. Meie valitsus avaldas peale rahvaloendust selgituse, kus mainiti, et pesukuivatite suur hulk ( silmnähtav erinevus võrreldes maismaaga) ei tulene siin mitte sellest, et me hästi elame, vaid see on sama tähtis tarbeese kui pesumasin.


Kevadised aiatööd on juba veidi hilja peale jäänud. Kes oli õigel ajal virk, saab praegu aiast redist salatit ja kapsast. Samas on praegu veel võimalik kõiki neid rohelisi istutada - külvata. Päev on juba piisavalt pikk, muld on soe ja niiskust on piisavalt. Kõik vohab kiiresti. Sibul, porru, lillkapsas peaks praegu juba istutatud olema. Kurkide ja tomatite jaoks on ehk veel veidi vara, seda pigem liiga suure tuule pärast. Koristatakse põldube. Nooremad oataimed küntakse praegu maasse, seal laguneb kõik selle niiskusega kiiresti ja rikastab mulda. Herne jaoks on praegu viimane külviaeg. Hea aeg on maha panna porgandit, peeti, kaalikat, istutada suvikõrvitsat ja visata kuskile kompostihunnikusse mõned kõrvitsaseemned. Kanaaedikus vohavad juba kuu aega mingid imelikud arbuusid. Kallad kasvavad igal pool aiamaal, koos vaikselt välja ronivate päevalilledega.  Praeguseks kitkun neid halastamatult välja, muidu läheb padrikuks. Avokaado õitseb. Kranaatõun ja viinamari lähevad lehte. Kellel on maasikaid saab vaikselt neid korjama hakata, Korjame viimaseid apelsiine ja nuusutame samal ajal nende uusi õisi. Need kiivid , mis väädi otsa jäänud, lähevad vaikselt juba ise pehmeks ja magusaks.


Karjamaadel on praegu kallad ja lehmad läbisegi. Asalea põõsad on roosad. Ja hein kasvab mis mühiseb. Meie aiamuru on põlvini ja nii niiske, et kui niitma lähed, siis saab putru, mis igale poole kohe kinni jääb.

Saar näeb välja vaata et neoonroheline. See ongi meie heinaaeg. Hein niidetakse maha, kaarutatakse korraks kokku ja pannakse kohe kilepallidesse. Heinamaal lastakse veidi kuivada ja varsti algab maisikülv suveks. Lehmad, kes talvel on rohkem külade lähedal ja madalamatel karjamaadel kupatatakse  varsti jälle kõrgemale.  Igal pool näeb noori vasikaid. Ostetakse ja müüakse noorloomi suveks. Nii mõnigi peab vasikat suve jooksul, et talveks liha oleks. Kanad kipuvad oma mune igale poole peitma, eks näis, kas varsti ilmuvad kuskilt tibud. 

Ja turistid ilmuvad vaikselt jälle suuremal hulgal. Peagi alustavad tööd ka suvised lennud ja hooaeg võibki alata. 


Kommentaare ei ole: