teisipäev, 9. detsember 2008

Üheksateistkümnes sissekanne.

Seekord pühendatud Taavile.
Milline ema ei oleks rõõmus, kui tema last kiidetakse. Täna juhtusin rääkima Taavi kasvatajaga, kes ilma mingi sissejuhatuseta ütles: "Teil on väga intelligentne poiss. Lasteaeda tulekust saadik on tohutult edasi arenenud. Ja millise arutlusoskusega ta veel on, te peaksite kuulma , kuidas ta küsimustele vastab. Väga tark ja toredasti käituv poiss. "
Kõrvad hakkasid igatahes usinasti liikuma, häid sõnu on ju alati meeldiv kuulata.

Juhuslikult olin sama asja peale mõelnud ka ise just sel nädalavahetusel. Me kutsume Taavit vahepeal väikeseks teadlaseks. Mitte et ma laste koha pealt mingi ekspert oleksin aga siiski, üht-teist jääb silma kõrva. Ja Taavi puhul on silma jäänud tema lapse kohta väga tugev asjade seostamine. Põhjus-tagajärg on tema jaoks täiesti arusaadav käsitlus. Reedel kurtis, et ta ei taha silmad kinni magada, sest siis võib paha und näha. Vestlesime siis veidi sel teemal ja avaldasin arvamust, et äkki oled liiga palju multikaid vaadanud ja siis tuleb nende pahadega sealt halb uni. Paar päeva hiljem pani Taavi järsku peale 10 min teleka vaatamist asja kinni. Minu imestunud pilgu peale teatas, ei tohi liiga palju vaadata, paha uni võib tulla. Ka kartulikrõpsude või kommide söömisega on sama lugu, mingi hetk paneb koti kinni, sest kui liiga palju süüa, siis võib kõhuvalu tulla. Kui keegi paneks midagi sellist minu nina ette, siis oleks mul raske homse kõhuvalu peale mõeldes söömine lõpetada. Aga Taavi jaoks on see lihtne. Ka kõhugripi puhul tohutu januga piisab öelda, et kui palju jood, siis võib uuesti oksendama hakata, et Taavi ise vett lonkshaaval ja vaikselt jooks.
Ka millegi seletamise juures lööb teadlane välja. Taavi ei ole sellise ülikiire taibuga. Selle asemel meeldib talle asjade üle juurelda ja asja tuumani jõuda. Igasugust udu pole talle mõtet ajada, sest kui asjad loogiliselt ei klapi, siis jääd ise hätta. Parem on juba öelda, et mina ka ei tea. Laura selle eest haarab asju kiiremini, kuid pealiskaudsemalt. Erinevus kahe erineva stiili vahel on selgelt märgatav.

Kommentaare ei ole: